Nasleđe Uroša Toškovića


U Kulturnoj stanici Eđšeg 31. marta, sa početkom u 18.30 časova, biće upriličena izložba maestralnog Uroša Toškovića. Izložba će biti prodajna, a jedan deo sredstava od kupljenih slika, namenjen je Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, domu za nezbrinutu decu.

Uroš Tošković (Pelev Brijeg, 19. novembar 1932 — Podgorica, 3. mart 2019) bio je crnogorski slikar. Završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a diplomirao je 1956. godine Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Godine 1956. odlazi, kao stipendista francuske Vlade u Pariz, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona. U Parizu ostaje sve do 1976. godine i jedan je od rodonačelnik kolonije YU slikara u Parizu.

Drugovao je sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, Popom, Borom Pekićem, a radio sa Pikasom, Dalijem, Joneskom i drugima. Uroš Tošković je 1957. godine bio jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar, čiji su članovi Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki, a koje kasnije (1958. godine) postaje društvo Mediala.

Na njegovim crtežima vlada atmosfera izgubljenosti – mračni, apstraktni i upečatljivi likovi koji traže sebi mesto na ovom svetu narušavaju portretnu monotonost i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ne propustite priliku da uživate u autentičnom stvaralaštvu velikog umetnika buntovnog duha.

– Sloboda ili digne čoveka ili ga uništi, govorio je Tošković.