CHINA STAGE U KS EĐŠEG


Mreža kulturnih stanica i Međunarodni festival KotorArt u saradnji sa Šangajskom međunarodnom kulturnom asocijacijom, pozivaju vas na koncerte klasične muzike na kojima će se predstaviti umetnici iz Kine.

Koncerti će se održati u Kulturnoj stanici Eđšeg, u nedelju, 11. avgusta, odnosno, u sredu, 14. avgusta sa početkom u 20 časova.

Prvi nastup zakazan je za nedelju, 11. avgust, na kojem će nastupiti umetnici Ai Vu, mecosopran, Žan-Mark Gužon, flauta i Filipa Netebom, klavir. Repertoar koncerta obuhvataće dela evropskih kompozitora poput Ravela, Sen Sansa, Pulanka, ali i kineskih stvaraoca Lua, Huanga, Vanga.

Na drugom koncertu, u sredu, 14. avgusta od 20 časova, novosadskoj publici će se predstaviti mlada pijanistkinja Jutjen Jang. Na repertoaru će se naći dela Černija, Busonija, Šopena, Lista, Longa i Mokranjca.

Prijatelji koncerta su Šangajski muzički konzervatorijum, Šangajska muzička asocijacija i Shanghai Dongbao Cultural Operations.

Dobro došli!

__________________________________________________________

 

Program:

11. avgust, 20.00

AI WU and THE LYS

1. Maurice Ravel
(1)La flûte enchantée
(2)Chansons espagnole
(3)Violon dans le soir
(4)Sonatine pour piano – Menuet

2. Gabriel Fauré
(1)Fantaisie pour flûte et piano op 79
(2)Au bord de l’eau
(3)Le papillon et la fleur

3. Saint -Saens
(1)Le Carnaval des Animaux élephant.sygne.volière
(2)Violons dans le soir
(3)Une flûte invisible

4. Francis POULENC
(1)Les chemins de l’amour
(2)Voyage à Paris

Pauza

5. Zhongrong LUO
Trois chansons d’automne

6. Henan Ancient Tune
Singing in a fishing boat in the dusk contrebasse.piano

7. Chinese Folk Music
La nuit dans la steppe

8. Huwei Huang
The bright sun shines over the Tianshan montains

9. Luobing Wang
Dance des jeunes

10. Charles Bizet / Borne
Fantaisie brillante sur Carmen

Program je podložan promeni

Ai Vu, kinesko-francuska lirska mecosopranistkinja, studirala je kod renomiranih profesora, uključujući Ju Hongija, Čen Kilijana i Žou Kjaojana. Masterirala je na Konzervatorijumu u Šangaju i na Pariskom konzervatorijumu. U toku svoje karijere osvajala je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, ističući se u operi i baroknom žanru. Njen repertoar je izuzetno bogat i uključuje epohe baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX veka.
Vu je nastupala u prestižnim teatrima širom Kine, Francuske i Nemačke, uključujući Lionsku Operu i Međunarodni festival vokalne muzike u Rajnsbergu. U Evropi je dobila izuzetne kritike za nastup u operi “Hansel i Gretel” u marseljskoj operi i operi Avinjona, kao i za ulogu u operi “Madam Butterfly” sa pariskim orkestrom. Gostujuća je profesorka pevanja na konzervatorijumu u Brestu, a takođe predaje i na Konzervatorijumu za muziku u Žejingu i Univerzitetu umetnosti u Guandžiju. Njeni doprinosi kinesko-francuskoj kulturnoj razmeni uključuju osnivanje pariskog umetničkog centra “Bize” i organizovanje kulturnih događaja poput festivala kinesko-francuske umetnosti. Trenutno je predsednica Francuske međunarodne asocijacije za razmenu umetnika i domaćin Međunarodnog klavirskog takmičenja u Brestu.

Žan Mark Gujon, francuski flautista i pijanista izgradio je karijeru izvodeći široki repertoar – od barokne muzike, preko muzike romantizma, XX veka, džeza i roka. Sarađuje sa ansamblom Matheus, nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta, uključujući Karnegi Hol i Rojal Albert Hol. Ostvario je zapaženu saradnju sa Filipom Žaruškim i Sesilijom Bartoli. Njegovi aranžmani i orkestracije izvođene su u Olimpiji u Parizu, na festivalima u Salcburgu, Monaku i Lucernu, Central Park festivalu, Teatru San Carlo u Napulju, Šangajskom festivalu i na drugim renomiranim festivalima širom sveta.

Filipa Netebom, klavir, studirala je kod vrsnih profesora širom sveta pre nego što je nastavila obrazovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu i Školi muzike u Parizu. Posvećena savremenoj muzici, učestvovala je u brojnim francuskim i svetskim premijerama. Na zahtev kompozitora – poput Noela Lija, Mišela Merlea i Žaka Boagalesa, redovno je pozivana na programe savremene muzike, uključujući seriju Cantus Formus u Parizu. Privučena svetom umetničke pesme i opere još od studija u Holandiji, od 2007. godine posebno se fokusirala na francuske umetničke pesme. Česta je gostujuća korepetitorka na French Song Exchange u Vigmor holu (London – Pariz). Radila je kao korepetitorka u Ecole Normale u Parizu. Profesorka je od 2010. godine i šefica odeljenja od 2016. godine u Školi muzike i pozorišta Octave et Arpège u Parizu. Posvećena kamernoj muzici tokom cele svoje muzičke karijere, svirala je u brojnim formacijama sa solo pevačima, flautom, violinom, violom i violončelom. Među njenim snimcima su i kompletna dela za violinu i klavir Sezara Kjuija, s violinistkinjom Sofi Lemonije-Valez.
__________________________________

Program:

14. avgust, 20.00

Solistički koncert Jutian Jang

Carl Czerny: Varijacije na temu “La Ricordanza” Op. 33

Ferruccio Busoni: Sonatina br. 6 “Super Carmen”

Frederic Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise brilliant Op. 22

Franz Liszt: Isolde‘s Liebestod from Richard Wagner’s Opera „Tristan und Isolde“

Zhou Long: “Wu Kui”

Vasilije Mokranjac: Etide za klavir
I. Presto con indolenza
II. Andante
VII. Presto ritmico
VI. Quasi toccata. Presto possibile

Jutian Jang je rođena 2007. godine a počela je da svira klavir sa četiri i po godine. Godine 2016. upisuje Srednju muzičku školu Konzervatorijuma u Šangaju u klasi profesora Vilijama Čena.
Pobednica je XI Međunarodnog takmičenja Čajkovski za mlade muzičare i takmičenja u sklopu Međunarodnog Festivala klavira u Imoli (Italija). Do sada je nastupala sa Šangajskom filharmonijom i Orkestrom udruženja Šangajskog filharmonijskog društva. Stipendista je srednje muzičke škole Konzervatorijuma u Šangaju i nacionalnog programa obuke mladih pijanista “Yangtze River Piano”.