Слике из историје српског народа


Како би изгледале слике осликане у духу некадашњег српског романтизма, чији наратив илуструје важне моменте из богате националне историје срспког народа? Како би изгледала победа Принца Еугена Савојског 1716. године или долазак Цара Константина Великог у Сирмијум на платну величине 3×6 метара?

Одговор на ова питања потражите од 15. до 27. новембра у Културној станици Еђшег, за време трајања изложбе под називом „Слике из историје српског народа”, која заправо представља почетак реализације пројекта историчара и директора Архиве САНУ у Сремским Карловцима др Жарка Димића и слликара Дамира Савића.

Како би се јавност ближе упознала са овим пројектом који би, због своје комплексности, могао да потраје годинама, за почетак ће бити реализован низ изложби са прелиминарним скицама и студијама, а временом, изложба ће сазревати, мењати свој садржај, квантитет и квалитет.

Поред скица, цртежа и слика биће постављен и импровизовани атеље са делима у настанку, а посетиоци ће имати прилику да виде макету Фрушке Горе са 17 манастира, реплике оружија и оклопа с краја 14. века, као и предмете из поменутог периода.

Отварање изложбе заказано је за 15. новембар у 20 сати. Видимо се!