Марији Трандафил у част – Арс е феммина: Млади уметници Европе Новом Саду


У културној станици Еђшег 26. новембра у 19.30 часова биће уприличен концерт у част велике српске добротворке под називом „Марији Трандафил у част – Арс е фемина“, на којем ће се публици представити успешни млади уметници из Европе и Новог Сада.

Пијаниста Матиас Антонио Главинић долази из Италије и иако има само једанаест година добитник је великог броја награда на престижним пијанистичким такмичењима. На сцени ће се појавити и Жига Чопи, осамнаестогодишњи музичар из Словеније. Он је тек започео са студирањем и већ је постао један од најперспективнијих младих певача, о чему сведоче многе награде које је освојио на такмичењима у певању. Такође, овом инспиративном музичком перформансу прикључиће се и четрнаестогодишњи виолиниста Сергеј Скелеђија из Новог Сада, који је остварио преко 20 признања на постигнуте успехе током свог школовања.

Суптилно подсећајући на то колико је улога жене уметнице племенита и важна, ауторке пројекта „Арс е фемина“ пијанискиња Јелена Симоновић Ковачевић и сопран Агота Виткаи Кучера желеле су да подстакну афирмацију младих уметника и креативним приступом укажу на значај традиције европског наслеђа у жанру класичне музике. Овај пројекат спрега је неколико различитих видова уметничког изражаја – музичког, визуалног, театарског, литерарног и мултимедијалног и део је програма и подржан од стране Европске престонице културе за 2022. годину.

„Мој највећи страх није да ја будем заборављена, него да моја дела ишчезну у прашини историје као да никада нису значила ништа. Моја највећа нада је да моја добра дела имају ехо много после моје смрти и да буду инспирација другим доброчинитељима“, говорила је велика српска добротворка Марија Трандафил.

Докажимо да се ехо великих дела и даље чује. Видимо се на концерту у Еђшегу!