Тragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970


Filmski plakat je prošao dugačak put kroz istoriju – od jedinog načina promovisanja filmova krajem 19. veka, preko dizajnerove omiljene forme kreativnog izražavanja, sve do efikasnog marketinškog sredstva za privlačenje pažnje. Kako je tekao razvoj filmskih plakata na našim podnebljima imaćete priliku da vidite na izložbi „Tragovi jednog vremena” od 15. do 23. decembra u Kulturnoj stanici Eđšeg. Otvaranje izložbe, zakazano je za 18.30 časova.

Za potrebe izložbe, iz arhive Filmskog centra Srbije odabrano je 50 filmskih plakata filmova koji su nastali 40-tih, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”.

Osnovna namena filmskog plakata jeste da najavi novi film koji će se pojaviti u bioskopima i informiše publiku o datumu premijere, nazivu i protagonistima filma. Vizuelna rešenja filmskog plakata nastoje da sugerišu određeni žanr kao i narativ koji film sledi tako da gledaoci mogu da odluče da li je to film koji bi ih mogao zanimati.

Osim toga, već sa pojavom prvih filmskih plakata dizajneri su se uhvatili u koštac i sa onim što se od sedamdesetih godina pa sve do savremenog razvoja različitih digitalnih platformi, naziva „ekonomijom pažnje”. Sažimajući neke od najvažnijih momenata filma u jednoj vrsti kolaža/montaže, plakati su pre svega težili da privuku pažnju potencijalnih gledalaca. Oni su bili neka vrsta „umetničke” interpretacije filma u kojoj je dizajner nastojao da temu filma predoči što efektnijim sredstvima.

Za filmske studije, od Holivuda do Bombaja, pažnja je vrlo brzo postala kapital, a filmski plakati simptom širenja njegove moći među masama. Već sa razvojem tehničke reprodukcije, posebno filma i kasnije televizije, čak i pre nastanka mreže, postaje jasno da je pažnja ograničeni resurs za koji različiti mediji moraju da se bore.

Izložba se organizuje u sklopu VI festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu” i moći ćete da je posetite svakim danom od 10 do 18 sati.